A felnőttképzés változásai - Mi a teendő? I. rész

A 2013. évi LXXVII. törvény a felnőttképzésről idei évben hatályba lépő módosításai jelentősen felbolygatták a vállalkozók életét. Az érintett vállalkozások most szembesülnek azzal, hogy az új felnőttképzési rendszer komoly követelményeket támaszt velük szemben.

Mind a szakképzés, mind a felnőttképzés szabályai jelentősen megváltoztak.

Talán a legfontosabb változás, hogy az eddig szabadpiaci szolgáltatásként végzett képzésekre is vonatkozik majd a felnőttképzési törvény, így ezeket is be kell jelenteni az államigazgatási szervnek, és számos előírás vonatkozik majd rájuk. A felnőttképzést csak kétféleképpen lehet majd folytatni: vagy bejelentés, vagy engedély alapján, azaz a tevékenység bejelentés vagy engedélyköteles lesz.

Felnőttképzésnek minősül a szakképzés és a szervezett célirányos kompetenciakialakításra és kompetencia-fejlesztésre irányuló, szervezetten megvalósuló oktatás és képzés is. Ez utóbbi kategóriába szinte minden tanfolyam, workshop beletartozik, hiszen ezek célja éppen az, hogy olyan ismereteket adjanak át, melyek bizonyos készségek, képességek fejlesztésére irányulnak.

Aki felnőttképzést végez, köteles azt bejelenteni (kivéve az államigazgatási szerv). Azonban ez nem minden esetben elégséges, vannak esetek, amikor engedélyköteles ez a tevékenység.

Engedélyeztetni kell a jogszabály szerinti szakmai képzést, vagy a részszakmára felkészítő szakmai oktatást, a költségvetési, vagy európai uniós forrásból megvalósuló oktatást, képzést is.

Az engedélyezés nem egyszerű folyamat, kidolgozott minőségirányítási rendszerrel, ügyfélszolgálati és panaszkezelési rendszerrel, vagyoni biztosítékkal (ennek formája, összege a jogszabályban meghatározásra került) és a létesítő okiratban, működési engedélyben, vagy az egyéni vállalkozói nyilvántartásban oktatási, képzési tevékenységgel kell rendelkezni.

Nézzük, hogy a felnőttképzés bejelentése mivel jár, milyen kötelezettségek vannak ezzel kapcsolatban, ez az, ami nagyon sok vállalkozót érint és foglalkoztat.

A bejelentés a Felnőttképzési Államigazgatási Szervnél tehető meg, jelenleg ezt a tevékenységet a Pest Megyei Kormányhivatal látja el.

A bejelentési kötelezettségnek online, a Felnőttképzési Adatszolgáltatási Rendszer (FAR) használatával tudunk eleget tenni. Itt lehet az engedélyezési eljárást is kérelmezni.

A bejelentési eljárás ügyintézési határideje a kérelem beérkezésétől számított 8 nap, engedélyezési eljárás esetén 60 nap.

Első lépésben regisztrálni kell, majd ennek hatósági elfogadását követően van lehetőség a weboldalon bejelentkezésre és a bejelentési, vagy engedélyezési eljárás megindítására.

Mind a bejelentési, mind az engedélyezési eljárás díj köteles. Az alap eljárási illetéket (3.000 Ft) kell megfizetni, átutalással, a Magyar Államkincstárnál vezetett bankszámlára.

A bejelentési kérelmek tárgyában a Felnőttképzési Államigazgatási Szerv szakértők bevonása nélkül, a jogszabályi feltételek maradéktalan fennállása esetén elsőfokú döntést hoz. Az engedélyezési kérelmek tárgyában a Felnőttképzési Államigazgatási Szerv szakértők bevonása nélkül vagy kéttagú szakértői bizottság bevonásával, a jogszabályi feltételek maradéktalan fennállása esetén elsőfokú döntést hoz.

Hiánypótlásra egy alkalommal van lehetőség.

A Felnőttképzési Államigazgatási Szerv határozata ellen jogorvoslatnak van helye. Az ügyfél a véglegessé vált döntés ellen közigazgatási pert indíthat.

2020. szeptember 1. napjától folytathatjuk a bejelentett, vagy engedélyezett felnőttképzéseket.

2020. július 20-tól több alkalommal is elérhető egy 2 órás workshop a téma kapcsán, az én szervezésemben. Bővebb információ weboldalamon: www.hhbconsulting.hu/workshop és facebook oldalamon: www.facebook.com/gdprszabalyzat/events található.

Previous
Previous

Érvénytelen az EU és az USA közötti adatvédelmi megállapodás

Next
Next

Rendben van ez így?