Rendben van ez így?

Több éves tapasztalatom alapján írom ezt a bejegyzést és keresem a válaszokat.

Munkám során rengeteg bizonytalan vállalkozóval találkozom, többnyire emiatt fordulnak hozzám, hiszen vagy nem értik, vagy nem ismerik a vállalkozásukat érintő jogszabályokat és az azok által rájuk rótt kötelezettségeket.

Ezt tapasztalom nap, mint nap a GDPR rendelet kapcsán és most a felnőttképzési törvény változásai kapcsán is.

A GDPR 2018. május 25-e óta hatályos. Több, mint két év telt el azóta. Azt tapasztalom ma is, hogy óriási a bizonytalanság a vállalkozók fejében ezzel a jogszabállyal kapcsolatban. A tévhitek töretlenül tartják magukat, szinte kizárólag akkor merül fel egy adatvédelmi dokumentum szükségességének gondolata, ha a vállalkozó weboldalt/webáruházat készít. Akkor gyors segítség kell, a legtöbb ügyfél ilyen úton jut el hozzám. Úgy tudja, hogy adatkezelési tájékoztató és ÁSZF kell a weboldalra, mert a weboldal készítője erre hívta fel a figyelmét. Azt viszont nem tudja, hogy nem elég a weboldalra egy tájékoztató, komplett szabályzati dokumentációra van szüksége és nem azért, mert weboldala lesz, hanem azért, mert vállalkozó és tevékenysége során számtalan alkalommal kezel személyes adatokat. Az ÁSZF pedig nem is kötelező minden esetben. Elküldöm a tájékoztatást, meglepődnek: Ez ilyen bonyolult? - kérdezik.

Most a felnőttképzés kapcsán is teljes a bizonytalanság. Mi a teendő, kiket érint ez a változás? Tanácstalan a vállalkozók többsége, kíváncsian várják, hogy mit tesz a másik vállalkozás, kihez fordul, milyen információja van?

Aki hozzám fordul, természetesen igyekszem tájékoztatni, érthető köntösbe ültetni a jogszabály rendelkezéseit és a vállalkozók többségénél láthatóan működik is a dolog, lehet, hogy morognak egy kicsit, hogy itt egy újabb rendelkezés, ami feladatot, költségeket ró rájuk, de így már képesek átlátni a helyzetet és megoldani a problémát.

Miért kell ennek így lennie? Miért nincs egy érthető, központi tájékoztatás, miért nem jutnak el ezek az információk a vállalkozókhoz, vagy, ha mégis, miért nem egyértelműek a kötelezettségek? Miért kell mindenhez szakértő?

Nagyon sok időt és energiát fordítok a vállalkozók edukálására workshopjaimon és egyéni konzultációk keretében. Szeretem ezt csinálni, mondhatom, hogy ez a munkám legszebb része. Nyilván ez nem elégséges, régen tudjuk, hogy egy fecske nem csinál nyarat. Hogy várhatjuk el valakitől, hogy teljesítse, amit szeretnénk, ha nem ismert előtte, hogy mit kell tennie? Elvárhatjuk mindenkitől, aki vállalkozó lesz, hogy eligazodjon a jogszabályok között, képes legyen értelmezni azokat (megjegyzem ez sokszor jogászként is embert próbáló feladat)? Kell ilyen képességgel rendelkeznie annak, aki vállalkozó szeretne lenni? Őszintén sajnáltam az idős hentes vállalkozót, mikor elmondtam neki, hogy melyik - általam készített - nyilatkozat mintát, mire kell használnia és láttam a szemében a kétségbeesést. Most ugyanezt érzem a kézműves workshopokat tartó lánynál is, aki kétségbeesetten mondja le a szeptember 1. utánra tervezett foglalkozásait, mert nem tudja értelmezni, hogy a jogszabályban megfogalmazott célirányos kompetenciakialakítás, vagy fejlesztés az ő képzésére is vonatkozik-e. Tényleg rendben van ez így? Megfelelő informálódás ilyen téren a közösségi oldalakról szerezni a tudást?

Én teszem a dolgom továbbra is és meggyőződésem szerint igyekszem átadni a sokakat érintő információkat többféle formában, most éppen workshopjaimon, amikről itt olvashatsz bővebben: www.hhbconsulting.hu/workshop, de nem kellene ez ügyben magasabb szinteken intézkedni?

Previous
Previous

A felnőttképzés változásai - Mi a teendő? I. rész

Next
Next

Adatvédelmi ellenőrzések 2019-ben