A felnőttképzés változásai - Mi a teendő? II. rész

Örömmel tapasztalom a felnőttképzés változásairól szóló bejegyzésem iránt tanúsított érdeklődést. Jöjjön hát a következő rész a téma kapcsán, amit igyekszem gyakorlatias köntösbe ültetni.

A legtöbb kérdés azzal összefüggésben merül fel, hogy mit is értünk kompetencia-fejlesztés és kialakítás alatt? Mely képzések tartoznak ebbe a kategóriába?

A válasz röviden az, hogy gyakorlatilag minden képzés, workshop ide tartozik. Beszélhetünk az én workshopjaimról, ahol arra törekszem, hogy a vállalkozók számára gyakorlati ismereteket adjak át a vállalkozásukat érintő jogi témák kapcsán, de ugyanez a helyzet nagy valószínűséggel egy kézműves workshopnál is. Mi a közös ezekben a képzésekben? Mindkét esetben arra törekszünk mi előadók, hogy a résztvevők ismereteit, képességeit fejlesszük, új tudást és magyarázatokat adjunk át, különböző készségeik kialakítása, vagy javítása érdekében. Minden olyan képzés, ami ezt a célt szolgálja és felnőtteknek szól, felnőttképzésnek számít.

Felnőttképzési tevékenység viszont csak bejelentés (vagy engedély) alapján végezhető. Több órás személyes konzultáció után mondhatom, hogy a vállalkozások többségét csupán bejelentési kötelezettség terheli. De nyilván vannak olyan vállalkozók is, akik szakmai-, esetleg állami vagy uniós támogatásból megvalósuló oktatást, vagy képzést szerveznek, nekik engedélyeztetni kell ezt a tevékenységet.

Annak eldöntésében, hogy bejelentés köteles-e a képzésed nincs szerepe annak, hogy hogy nevezed azt, milyen témában tartod, hány ember vesz részt rajt, online vagy offline formában szervezed. Csupán azt kell felmérni, hogy új készségek kialakítására, vagy különböző képességek fejlesztésére irányul-e.

Lényegtelen az is, hogy milyen vállalkozási formában végzed a képzési tevékenységet, egyéni vállalkozóra, jogi személyre, jogképes szervezetre és gazdasági tevékenységet folytató más személyre is vonatkozik a törvény.

Amire még fontosnak tartom felhívni a figyelmet az az, hogy ha eleget tettél a bejelentési kötelezettségednek és megkaptad a nyilvántartásba vételről szóló határozatot, még nem dőlhetsz hátra nyugodtan. A képzési tevékenységet folytathatod, azonban erre is szabályok vonatkoznak. Holnap jövök a cikksorozat III. részével, ahol ezeket a kötelezettségeket igyekszem majd bemutatni.

2020. július 20-tól több alkalommal is elérhető egy 2 órás workshop a téma kapcsán, az én szervezésemben. Bővebb információ weboldalamon: www.hhbconsulting.hu/workshop és facebook oldalamon: www.facebook.com/gdprszabalyzat/events található. Ha érint a téma, gyere el és nézzük meg együtt, hogy milyen kötelezettség terhel és mi a teendőd. Szeretettel várlak.

Previous
Previous

A felnőttképzés változásai - Mi a teendő? III. rész

Next
Next

Érvénytelen az EU és az USA közötti adatvédelmi megállapodás