A felnőttképzés változásai - Mi a teendő? III. rész

Nagyon sok kérdés merül fel a felnőttképzési törvény változása kapcsán, így mielőtt rátérnénk a bejelentési/engedélyezési kötelezettség teljesítését követő feladatainkra szeretném még néhány dologra felhívni a figyelmet:

Amikor elhatározzuk, hogy tudásunkat átadjuk másoknak is és megszervezünk egy workshopot, fel kell vennünk az ehhez kapcsolódó tevékenységi kört. Az adózás rendjéről szóló törvény rendelkezik azokról az adatokról, melyeket kötelesek vagyunk bejelenteni a vállalkozási tevékenységünk kapcsán. Ezek között szerepel a tevékenység felsorolása, cégek esetén a főtevékenységet és a ténylegesen végzett tevékenységi köröket a mindenkor hatályos TEÁOR-nómenklautúrája szerint, egyéni vállalkozók esetén ÖVTJ szerinti ÖVTJ-kódok szerint. Mindkét vállalkozási forma esetén a 85-ös kód alatt találhatók az oktatási tevékenységek.

Fontos tehát, hogy ez a tevékenység bejelentésre kerüljön (a Webes Ügysegéden tudjuk ezt megtenni) és csak ezt követően kezdjük meg a képzések szervezését. Azt tapasztalom az elmúlt napok konzultációi alapján, hogy sok vállalkozás még ezen kötelezettségének sem tett eleget, ezt tehát sürgősen pótolni kell.

Azért fontos erre most felhívni a figyelmet, mert a bejelentési kötelezettségünket éppen a tevékenység (és annak száma) online bejelentésével teljesíthetjük. Ha Te a képzési tevékenységed a 8559. számú tevékenységi kör (máshova nem sorolt egyéb oktatás) alatt végzed, akkor ezt a tevékenységet kell majd bejelentened a felnőttképzési nyilvántartásba.

Tehát nem arról van szó, hogy az összes – általad szervezett – workshopot be kell jelentened, egyszeri bejelentési kötelezettség terhel a vállalkozásod képzési tevékenysége kapcsán.

Természetesen, ha valaki több tevékenységi kód szerint folytat különböző képzéseket, ezeket külön kell majd kezelni.

A bejelentés során nincs szükség a képzés tematikájára, végzettséget sem kell igazolni ahhoz, hogy képzést tarthassunk.

A felnőttképző és a képviselő adatait és a felnőttképzési tevékenység végzésére irányuló szándék konkrét megjelölését kell tartalmaznia a bejelentésnek. Csatolni kell hozzá az eljárási illeték megfizetését igazoló bizonylatot.

Engedély megadása iránti kérelem esetében némiképp bonyolultabb az eljárás és bővebb adatszolgáltatási kötelezettség terhel minket. Ha valakit érint, szívesen adok erről is tájékoztatást.

A bejelentés online történik. 8 nap az ügyintézési határidő. A felnőttképzési államigazgatási szerv határozattal értesít minket a döntésről.

A bejelentés alapján kerülünk be egy közhiteles nyilvántartásba, amely nyilvánosan hozzáférhető, ez a felnőttképzők nyilvántartása.

Saját képzési tevékenységem bejelentése már folyamatban van, 1-2 napon belül konkrét tapasztalataimat is átadom majd ennek kapcsán és ha szeretnéd, örömmel elvégzem a Te vállalkozásod bejelentését is és elkészítem a képzési tevékenységhez a szükséges – jogszabályban írt rendelkezéseknek megfelelő tartalmú – felnőttképzési szerződést is.

A cikksorozat 4. részében írok majd a bejelentést követő feladatainkról.

2020. július 20-tól több alkalommal is elérhető egy 2 órás online workshop a téma kapcsán, az én szervezésemben. Bővebb információ weboldalamon: www.hhbconsulting.hu/workshop és facebook oldalamon: www.facebook.com/gdprszabalyzat/events található. Ha érint a téma, gyere el és nézzük meg együtt, hogy milyen kötelezettség terhel és mi a teendőd. Szeretettel várlak.

Previous
Previous

A felnőttképzés változásai - Mi a teendő? IV. rész

Next
Next

A felnőttképzés változásai - Mi a teendő? II. rész