A felnőttképzés változásai - Mi a teendő? IV. rész

A mai bejegyzésben azt szeretném bemutatni, hogy milyen feladataink lesznek azután, hogy eleget tettünk a bejelentési, vagy engedélyeztetési kötelezettségeinknek.

Ha bejelentettük a képzési tevékenységet, vagy beadtuk az engedélykérelmet és a felnőttképzési államigazgatási szerv ezt elfogadta, akkor megnyugodhatunk, hiszen a képzési tevékenységet ettől kezdve szabályosan végezhetjük. Bekerülünk egy nyilvános, közhiteles hatósági nyilvántartásba.

Ez a nyugalom azonban nem tart túl sokáig, hiszen a felnőttképzési törvény és annak végrehajtási rendelete egy sor olyan kötelezettséget is előír számunkra, melyekre a tevékenység folytatása során, vagy azt követően kell figyelemmel lennünk.

A kötelezettségek tekintetében ismét különbséget kell tenni a bejelentésköteles és az engedélyköteles képzők között.

Jelen bejegyzésben a bejelentésköteles felnőttképzőkre vonatkozó kötelezettségeket mutatom be, hiszen a vállalkozók többsége bejelentésköteles képzési tevékenységet folytat. Egyéni konzultáció keretében örömmel adok tájékoztatást az engedélyköteles tevékenységet folytató képzők feladatairól is.

  1. A képzésben résztvevő személlyel felnőttképzési szerződést kell kötni. Mit jelent ez? A jogszabály későbbi rendelkezése szerint bejelentésköteles képzőnek nem kötelező írásban megkötni a felnőttképzési szerződést, azonban ez számomra eléggé furcsa rendelkezés. Nem világos, hogy egy esetleges ellenőrzés során milyen módon kerül majd sor a felnőttképzési szerződések meglétének vizsgálatára, ha azokat pl. szóban kötjük meg. Én mindenképpen javaslom tehát az írásos formát, vagy esetleg megfelelő tartalmú ÁSZF alkalmazását. A végrehajtási rendelet részletezi a felnőttképzési szerződés kötelező tartalmi elemeit, ezeket tartalmaznia kell a szerződésnek, ÁSZF-nek.

  2. Gondoskodnunk kell a személyes adatok megfelelő kezeléséről (ez eddig is így volt, most egy újabb jogszabály erősíti ezt meg). Erről részletesebben írok majd, ez lesz a bejegyzés sorozat V. részének témája. Ezt holnap olvashatjátok.

  3. A felnőttképzés adatszolgáltatási rendszerébe adatokat kell szolgáltatnunk. Ezt is részletezi a törvény, hogy milyen adattartalommal kell eleget tenni az adatszolgáltatási kötelezettségnek. Meg kell adni a képzéssel kapcsolatos adatokat (neve, jellege, helye, óraszáma, első képzési nap, befejezése), a résztvevők adatait, e-mail címét, adóazonosító jelét, ha a résztvevő az adatai továbbítását nem tiltotta meg.

  4. Tájékoztatási kötelezettség is terhel majd minket. Kötelesek leszünk a bejelentés során kapott nyilvántartási számot a képzési tevékenység folytán használni dokumentumokon, számlán, más számviteli bizonylatokon, tájékoztatnunk kell erről az ügyfeleinket. Kötelesek leszünk hozzáférést biztosítani a felnőttképzési tevékenységre vonatkozó tájékoztatónkhoz a képzésben résztvevők és a jogszabályban meghatározott egyéb személyek részére. Kötelesek leszünk arról tájékoztatni a képzésben részt vevő személyt, hogy jogosult személyes adatainak továbbítását megtiltani.

  5. Ezen kívül statisztikai célú adatszolgáltatási kötelezettség is terhel majd minket, amelyet a felnőttképzés adatszolgáltatási rendszere útján teljesíthetünk.

Engedélyhez kötött felnőttképzés esetén lényegesen több kötelezettség terheli a képzési tevékenységet folytató vállalkozókat.

A következő részben a felnőttképzőket terhelő személyes adatkezelésekről írok majd, de lesz még szó az ellenőrzésekről, jogkövetkezményekről, bírság összegéről is.

2020. július 20-tól több alkalommal is elérhető egy 2 órás online workshop a téma kapcsán, az én szervezésemben. Bővebb információ weboldalamon: www.hhbconsulting.hu/workshop és facebook oldalamon: www.facebook.com/gdprszabalyzat/events található. Ha érint a téma, gyere el és nézzük meg együtt, hogy milyen kötelezettség terhel és mi a teendőd. Természetesen egyéni konzultáció keretében is állok szíves rendelkezésedre. Szeretettel várlak.

Previous
Previous

A felnőttképzés változásai - Mi a teendő? V. rész

Next
Next

A felnőttképzés változásai - Mi a teendő? III. rész