A hírlevélre feliratkoztatás szabályos menete

Sokszor felmerül a kérdés, hogy mi a hírlevélre feliratkoztatás szabályos menete, hogy tehetjük ezt úgy, hogy megfeleljünk a GDPR rendelkezéseinek?

ÖSSZESZEDTEM A LEGFONTOSABBAKAT EZZEL KAPCSOLATBAN:

  1. Aki nem járult hozzá személyes adatai hírlevélküldés céljából történő kezeléséhez, annak TILOS hírlevelet küldeni.

  2. Ha az adatbázisod akkor keletkezett, amikor még nem kellett alkalmazni a GDPR rendeletet (2018. május 25. előtt), az adatbázist nagy valószínűség szerint kénytelen vagy törölni, hiszen az adatkezelés nagy eséllyel nem felel meg az adatvédelmi rendelet rendelkezéseinek.

  3. Az Adatkezelési Tájékoztatóban részletesen írni kell a hírlevélküldésről. Tájékoztatni kell az érintetteket az adatkezelés céljáról, jogalapjáról (hozzájárulás lesz), arról, hogy meddig tárolod a személyes adatokat, arról, hogy az érintett bármikor leiratkozhat a hírlevélről, valamint az érintetteket megillető jogokról, jogérvényesítési, jogorvoslati lehetőségekről stb.

  4. Feliratkozásnál ne kérj más adatot, csak nevet, email címet.

  5. Az adatok megadását követően el kell helyezni egy check box-ot, a következő szöveggel: “Az Adatkezelési Tájékoztatóban foglaltakat elolvastam, megértettem. Hozzájárulok személyes adataim hírlevélküldés céljából történő kezeléséhez.” legyen itt egy link az Adatkezelési Tájékoztatóra.

  6. A check boxot TILOS előre bepipálni, ezt mindig a feliratkozónak kell megtenni. A hozzájárulásnak önkéntesnek és egyértelműnek kell lennie.

  7. Fontos, hogy az érintett a hírlevélről ugyanolyan könnyen le is tudjon iratkozni, mint ahogy feliratkozott, erre is lehetőséget kell biztosítani számára.

  8. Az sem mindegy milyen “csalit” ajánlasz fel a feliratkozásért cserébe, ezzel nagyon vigyázni kell, az önkéntesség elve sem sérülhet.

Ha van még kérdésed a téma kapcsán, fordulj hozzám bizalommal: dr.horvath.barbara@hhbconsulting.hu

Next
Next

A Webes feladata elkészíteni a weboldal adatkezelési tájékoztatóját?