Megszűnik a figyelmeztetés, változik a belső képzés fogalma - a felnőttképzési törvény módosító javaslata

Az Országgyűlés elé került a felnőttképzési törvény módosításáról szóló javaslat.

Átbogarásztam a tervezetet és az alábbiakban megosztom veletek is a leglényegesebbeket. Hangsúlyozom, hogy ez még csak egy tervezet, nem egy elfogadott jogszabály módosítás, így változhatnak az abban foglaltak.

Megváltozott a törvény hatálya és így a felnőttképzési tevékenység fogalma is. Bár a fogalom teljesen átalakult, ez azonban mégsem eredményezett érdemi változást.

A jogszabály hatálya alól kikerült a tehetséggondozó intézmény alapfeladatába tartozó képzés.

A törvénymódosító javaslat felnőttképzésként nevesíti az üzletszerű gazdasági tevékenység keretében és az ingyenesen végzett képzéseket is, ez utóbbinál feltételül szabja, hogy a képzésben részt vevő személyek egyedi azonosítására és annak ellenőrizhetőségére alkalmas módon, bármilyen formában vezetett nyilvántartás mellett végzett képzésről legyen szó. Ennek értelmében azok az ingyenesen tartott képzések, melyek résztvevői nem azonosíthatók egyértelműen, nem minősülnek felnőttképzésnek. Ez a gyakorlatban például a közösségi oldalakon tartott – ingyenes – tájékoztatókat (élő bejelentkezések) jelenti.

A módosító javaslat leghangsúlyosabb része a belső képzés fogalmának átalakítása. A bonyolult megfogalmazás értelmezése után próbálom érthetővé tenni számotokra a rendelkezést:

Ennek értelmében belső képzés az a képzés, ami meghaladja a 6 óra időtartamot (kivéve a jogszabály alapján szervezett oktatás – a munkavédelmi, tűzvédelmi oktatás azonban nem tartozik a kivételek közé, tehát az csak akkor képzés, ha meghaladja a 6 óra időtartamot) és nem üzletszerű gazdasági tevékenység keretében tartják, a saját vagy kapcsolódó vállalkozás, vagy a beszállító dolgozói részére.

Tehát:

A dolgozóknak tartott képzések közül az alábbiak minősülnek felnőttképzésnek:

  • a 6 óránál hosszabb időtartamú képzések,

  • a jogszabály alapján szervezett képzések minden esetben (időtartamtól függetlenül), kivéve

  • a munkavédelmi és tűzvédelmi oktatást, amely szintén csak akkor képzés, ha meghaladja a 6 óra időtartamot.

Igazán nem szeretek vészmadár lenni, de a nyár folyamán workshopjaimon és az egyéni konzultációk során többször felhívtam a figyelmet arra, hogy bár szerepel a jogszabályban, hogy első alkalommal csupán figyelmeztetésre kerül sor az ellenőrzés során feltárt hiányosságok miatt, az ilyen tartalmú rendelkezések kapcsán az a gyakorlat, hogy azok egyszer csak eltűnnek a jogszabályból. Hát, így legyen ötösöm a lottón ….

A jogszabály módosításának tervezete hatályon kívül helyezi ezt a rendelkezést, ennek értelmében megszűnik a figyelmeztetés, rögtön bírság kiszabására kerülhet sor.

Még egy fontos módosítás, hogy a számlán és egyéb számviteli bizonylatokon a jövőben nem szükséges feltüntetni a felnőttképzési nyilvántartási számot. Az ezzel kapcsolatos kötelezés kikerül a jogszabályból.

Nagyon fontos, hogy a korábban általam is felvetett adatvédelmi aggályok az Adatvédelmi Hatóság Elnöke részéről is megállapítást nyertek, így már a jelenleg beadott jogszabály módosítás tervezete is tartalmaz e tekintetben változásokat. A felnőttképzők és a felnőttképzési szakértők korábban nyilvánosságra hozott természetes személyazonosító adatai (a név kivételével) a jövőben nem kerülnek közzétételre a Felnőttképzési Nyilvántartásban, valamint a lakcímük sem lesz ilyen módon elérhető.

Reményeim szerint a személyes adatok kezelésével kapcsolatos cél nélküliség is megszüntetésre kerül hamarosan (pl. TB azonosító jel ok nélküli kezelése).

Szeretném ismét felhívni a figyelmeteket arra, hogy ez csupán egy módosítási javaslat, ami a napokban került az Országgyűlés elé. A fent leírtak egyelőre nem hatályos rendelkezések, jelenleg a korábbiakban ismertetett rendelkezéseknek megfelelően kell eljárni.

Ha segítségre van szükséged a téma kapcsán, fordulj hozzám bizalommal, online konzultáció keretében állok rendelkezésedre.

Previous
Previous

Januártól hatályos a felnőttképzési törvény módosítása

Next
Next

12,6 milliárd forintos bírság a H&M-nek